Verslag van de internationale conferentie over steward-ownership

Op 5 en 6 september 2022 vond in Berlijn de Steward-Ownership Conference plaats. De conferentie werd georganiseerd door Purpose en de Duitse Stiftung Verantwortungseigentum. Met het team van We Are Stewards en een delegatie van meer dan 30 Nederlandse ondernemers en investeerders hebben we de conferentie bezocht. Kon je er niet bij zijn, of wil je de conferentie nog eens in alle rust herbeleven? Hieronder kun je het programma van het hoofdpodium terugkijken.

Dag 1: Waarom steward-ownership zo relevant is

Een deel van het programma was Duitstalig en een deel Engelstalig. Een aantal highlights uit het Engelstalige deel van het programma:

Rutger Bregman (vanaf 0:57:00)
Een vraaggesprek tussen Rutger Bregman en Armin Steuernagel van Purpose. Bregman ziet in steward-ownership de morele ambitie van ondernemers doorklinken.

Meredith Whittaker, Signal Foundation (vanaf 1:08:22)
Meredith Whittaker is de president van de Signal Foundation en houdt een vlammend betoog over het belang van online privacy in tijden van ‘surveillance capitalism‘ waarin verdiend wordt aan persoonsgegevens. Meredith maakt duidelijk hoe steward-ownership een onderneming kan behoeden om meegesleurd te worden en de donkere kanten van het kapitalisme.

Lene Skole, Lundbeck Foundation (vanaf 1:55:18)
Lene Skole is CEO van de Lundbeck Foundation. De Lundbeck Foundation beheert de meerderheid van de aandelen met stemrecht van het farmaceutische bedrijf Lundbeck. De Lundbeck Foundation is een voorbeeld van een Deense ‘industrial foundation‘ en streeft als grootaandeelhouder van Lundbeck zowel een commercieel als een maatschappelijk doel na. Skole legt uit waarom steward-ownership zo goed werkt voor het bedrijf, medewerkers, investeerders en de maatschappij.

Gerhard Behles, Ableton (vanaf 2:20:46)
Gerhard Behles is mede-oprichter en CEO van muziek-technologiebedrijf Ableton. Behles vertelt over zijn persoonlijke ambities en waarom steward-ownership de logische volgende stap is voor Ableton.

Dag 2: Steward-ownership als bouwsteen voor een gezonde economie

De tweede dag stond vooral in het teken van de politieke ontwikkelingen in Duitsland. Momenteel ligt in Duitsland namelijk een wetsvoorstel voor een steward-owned rechtsvorm op tafel: een ‘GmbH met gebonden vermogen’. Voor de adoptie van steward-ownership in Duitsland kan een nieuwe rechtsvorm veel betekenen, omdat het relatief complex is om een Duits bedrijf steward-owned te maken. In Nederland is de situatie gelukkig heel anders en is het goed mogelijk om een bedrijf steward-owned te maken.

Nederlandse delegatie

De volgende Nederlandse ondernemingen en investeerders reisden mee naar de conferentie in Berlijn:

BOAS     Check-inn          DIIF           Eigendom Anders           New Optimist     Odin      Pitch for Purpose       public-ops               The Shore     Toddy

Wil je op de hoogte worden gehouden van events? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn.