De Steward-Ownership Podcast – TBI

Episode 9 met Bart van Breukelen van TBI

Dit keer spreken Nina en Gijsbert met Bart van Breukelen, die sinds 2019 bestuursvoorzitter van TBI Holdings is. TBI is actief in de techniek-, bouw- en infrastructuur. Onder de TBI familie vallen firma’s als EraContour, Koopmans, Croonwolter&dros en Hazenberg bouw. Met een jaarlijkse omzet van zo’n twee miljard euro behoort de onderneming tot een van de grotere bouwbedrijven van ons land. TBI is onder andere betrokken bij toonaangevende projecten als de vernieuwde Maastunnel en de renovatie van de Tweede Kamer.

Het bouwconcern is steward-owned, of, hoe onze podcastgast Bart van Breukelen het zegt: “TBI is een normale onderneming met een bijzondere aandeelhouder”.

TBI is ontstaan in 1982 toen OGEM, een technisch concern in de olie-en gassector, failliet ging. De gezonde onderdelen van OGEM hebben een herstart gemaakt onder de naam TBI, als onderneming die ‘van zichzelf’ is. De aandelen van TBI zijn, in tegenstelling tot andere bouwbedrijven, niet in handen van een familie, van investeerders of beursgenoteerd, maar in handen van een stichting. Stichting TBI is de eigenaar van de familie van bouwbedrijven.

“TBI is een normale onderneming met een bijzondere aandeelhouder”

Stichting TBI heeft honderd procent van de aandelen en streeft een marktconform rendement na zodat zij haar doelstellingen kan bereiken. De doelstellingen van Stichting TBI zijn:

  • continuïteit van TBI Holdings B.V. op lange termijn waarborgen
  • behoud van monumentaal erfgoed
  • een bijdrage leveren aan de opleiding van de kinderen van
    TBI-medewerkers via Stichting Studiefonds TBI.

Maken de bedrijven die onder TBI Holdings vallen winst, dan wordt dividend uitgekeerd aan de stichting. Deze gebruikt het rendement om bovenstaande doelen te vervullen. Op die manier profiteert de samenleving mee van het bedrijfssucces.

De voornaamste taak van de Stichting TBI is om de continuïteit van de onderneming te waarborgen. Binnen deze structuur lukt dat goed, omdat geen geld onttrokken kan worden door puur financieel gedreven aandeelhouders. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat steward-owned bedrijven weerbaarder zijn dan niet steward-owned bedrijven. TBI is daar een mooi voorbeeld van. Een beheerder van aandelen die de winsten uit goede tijden reserveert om slechte tijden door te komen. Stel je eens voor dat alle bedrijven dat zouden doen. Hebben bedrijven dan nog staatssteun nodig tijdens een crisis?

De eigendomsstructuur werkt ook door in de cultuur van het bedrijf. Volgens Bart van Breukelen heerst er een ‘familiebedrijf-gevoel’ bij de twintig bedrijven waarover TBI toezicht houdt. Bart, van origine architect en projectontwikkelaar, deelt met ons hoe het is om een concern te leiden dat, in de bouwwereld, een vrij unieke eigendomsstructuur heeft.

Verder lezen

Lense Koopmans: Lense Koopmans heeft bijgedragen aan zowel OGEM, TBI als stichting TBI, en wordt gezien als architect van de bijzondere structuur die bij de overgang van OGEM naar TBI geïmplementeerd werd.

Sterfhuisconstructie: Bij een sterfhuisconstructie worden levensvatbare onderdelen van een onderneming overgeheveld naar een andere onderneming (in dit geval: TBI), zodat ze kunnen blijven voortbestaan. De niet levensvatbare onderdelen blijven achter in een bedrijf dat niet kan voortbestaan: het sterfhuis dat vervolgens failliet gaat (in dit geval: OGEM).

Onderzoek: Steward-owned bedrijven zijn weerbaarder dan shareholder-owned bedrijven. De Deense onderzoekers Thomsen, Poulsen, Børsting en Kuhn delen hun onderzoeksresultaten onder andere in hun paper ‘Industrial foundations as long-term owners’

Snippets

Luister hier de hele aflevering, of abonneer je op De Steward-Ownership Podcast via je favoriete podcastkanaal